Pestovanie doma

10.11.2011 15:07

Najlepšie je mať dom a záhradu. Ak nie, existujú aj odrody vypestovateľné na balkóny - ak nemáte ani balkón, neostáva Vám nič iné, len pozornejšie nakupovať, alebo nejesť paradajky.

Ak máte záhradu

Je to jednoduché. Stačí si vytvoriť miesto na pestovanie paradajok. Najlepšie je sadiť priesady. Začať je dobré po troch zamrznutých - v polovici mája. Ak chcete dosiahnuť lepší výsledok, na jeseň (pred výsadbou) treba do pôdy zapracovať kompost alebo prírodné hnojivo. Keď kúpite priesady, treba ich čo najskôr zasadiť. Do pripravenej hriadky vykopeme dieru v takej hĺbke, aby sa tam zmestil koreň paradajky. Dodržiavame rozostupy 30 centimetrov. Odstránime listy, ktoré sa dotýkajú zeme a tiež choré listy. Zalejeme jemným(!) prúdom vody. Rastliny zalievame tak, aby pôda ostala vlhká a keď sú staršie, hlavne v lete, môžeme zalievať vačším množstvom. Počas rastu pre rýchlejší zber a prehľadnosť sa odporuča odlamovať bočné výhonky - paradajky rýchlejšie nasadí plody K paradajkám je potrebné pridať tyče, ktoré ich podopierajú. Existujú aj "pokrútené", do ktorých sa paradajka zachytí. Veľa šťastia :)

 

Ak nemáte záhradu

Postupujte ako pri pestovaní v záhrade, ale vyberte si odrodu vhodnú na balkón. Napríklad v obchodnom dome IKEA je v ponuke sada na vypestovanie paradajok: https://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/90246390/