Pôda

06.11.2011 22:09

Začínať treba od základov, a tým základom je pôda. Ak je znečistená, rastliny môžu cez koreň prijímať nepriaznivé látky a následne ich vkladať do plodov. Dnes už nenájdete neznečistenú pôdu, ale len takú, ktorá je v limite.

Pôda môže byť znečistená chemicky, avšak nie všetky prvky sú v nej rozpustné a rastlinami prijímateľné. Napríklad Olovo (Pb - Plumbum) rastliny neprjímajú z pôdy, ale z atmosféry. Zatiaľ nie je výskum ukazujúci následky požívania plodov, ktoré su vypestované na kontaminovanej pôde. Dlhodobá konzumácia znamená pomalé ničenie organizmu. A to je nebezpečné, pretože poznáme okamžité následky, len nie tie dlhodobé. Ďajej napríklad Kadmium (Cd - Cadmium) sa do rastliny vstrebáva z pôdy. Kadmium poškodzuje pečeň, ľadviny, pankreas, generatívne orgány, zbiera sa v kostiach a zuboch. Pôda môže tiež byť znečistená Ortuťou (Hg - Hydrargyrum). Ortuť poškodzuje ľadviny, nervový systém, pečeň a generatívne orgány. Je to vskutku zaujímavý kov, ale vôbec nie zaujímavý pre človeka, do pôdy sa dostane aj z hnojív. 

Taktirž hrozí znehodnotenie pôdy. Najvýznamnejšími ničiteľmi sú PESTICÍDY. Sú to výrobky chemického priemyslu, ktoré zamedzujú výskyt u istých organizmov. Fungujú rýchlo a výrazne. Možno sa zdajú byť užitočné, ale pôde robia zle. Môže sa stať, že ak sa rýchlo nerozložia, dostanú sa do koreňového systému a ďalej. Zlou správou je, že ich zložky sa nachádzajú všade na Zemi. Zistili sa aj u Eskimákov za polárnym kruhom. Pesticídy sú veľkým nebezpečenstvom pre zdravý vývoj ľudstva a preto sa plánuje, a prebieha ich vyraďovanie a využitie len v najnevyhnutnejších prípadoch.

Hnojenie nesprávnymi alebo podozrivo lacnými hnojivami tiež prináša riziko. Môžu v nich byť použité zakázané látky, ktoré človeku škodia. Využitím hnojiva sa z pôdy stráca humus a pôda stráca úrodnosť.